Mint minden weboldal, az eshop24.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Ön itt jár: > >

Ne vesszen kárba a finom sonka!

A húsvéti ünnepek alatt temérdek sonkát és tojást fogyasztunk. A locsolkodó körút alatt a fiúk még túl is telítődnek a húsvéti csemegéktől. Előfordulhat emiatt, hogy már a hátunk közepére se kívánjuk a főtt tojás és sonka kombóját, de kidobni sem szeretnénk a finom husikát. Ilyenkor jól jön néhány alternatív recept, melyekhez nagyon jó alapanyagot szolgáltat a húsvéti sonka.

Sonkás-tejfölös quesadilla

Hozzávalók (4 adag)

  • 25 dkg sajt
  • 20 dkg sonka
  • 15 dkg kukorica
  • 15 dkg kaliforniai paprika
  • tortillalap
  • 15 dkg vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • jalapeno paprika ízlés szerint
 

A préselt fokhagymát elkeverjük a tejföllel, sóval és borssal. A sajtot lereszeljük, a sonkát és paprikát felkockázzuk, a kukoricát és jalapenot lecsepegtetjük. A tortilla lapokat megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a hozzávalók negyedét, majd az egész tetejére egy új lapot teszünk. Serpenyőben, felhevített vajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ezt megismételjük még háromszor.

 

Sajttal-sonkával töltött cukkini

Hozzávalók (4 adag)

  • 4 cukkini
  • 20 dkg sonka
  • 5 dkg sajt
  • 1 kukorica konzerv
  • 1 pohár tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, ketchup ízlés szerint
 

A cukkiniket hosszában vágjuk ketté és szedjük ki a puha, belső részt. Sós vízben pár percig pároljuk őket. Lecsepegtetés után helyezzük a cukkiniket kikent tűzálló tálba és kenjük meg a belsejüket sóval, fokhagymával. A sonkát kockázzuk fel, és keverjük össze a reszelt sajttal, kukoricával, sóval és borssal. A cukkinikre csepegtessünk ketchupot, töltsük meg a keverékkel és öntsük le tejföllel. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük meg.

 

Sonkakrém

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg marinált paprika
  • 20 dkg sajtkrém
  • 10 dkg majonéz
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek mustár
  • 2 ek olaj
  • só, bors ízlés szerint
 

Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá a ketchupot és mustárt. Ha kihűlt, keverjük hozzá az apróra vágott sonkát, paprikát, majonézt és sajtkrémet. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A krémesebb állag eléréséhez botmixerrel átdolgozhatjuk az egészet.

 

Sonkás rakott krumpli

Hozzávalók (4 adag)

  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg főtt sonka
  • 6 db tojás
  • 5 dl tejföl
  • 20 dkg trappista sajt
  • 4 közepes db újhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
 

A sós vízben megfőzött krumplit, 4 főtt tojást és az újhagymát vágjuk karikákra. A maradék húsvéti sonkát kockázzuk fel és olívaolajon pirítsuk meg. Az öntethez a tejfölt keverjük el a két tojással, sóval, borssal. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat és rétegezzük a krumplit, sonkát, hagymát, tojást. Minden réteget öntsünk le a tejfölös öntettel. Az egész tetejére szórjunk sajtot. Fedjük le az edényt és előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig süssük. Távolítsuk el a tetőt és pirítsuk aranybarnára a sajtot.

 

Sonkás-sajtos tészta

Hozzávalók

  • 50 dkg penne tészta
  • 30 dkg sonka
  • 30 dkg sajt
  • 1 nagy pohár tejföl
  • só, bors
  • olaj
 

Főzzük meg sós vízben a tésztát. Az apróra vágott sonkát olajon pirítsuk meg. A tésztát keverjük el a tejföllel, a fűszerekkel és a sajt felével. Tegyük hőállló tálba, a tetejére szórjuk rá a maradék sajtot és előre melegített sütőben, 200 fokon szép barnára sütjük.

 

A húsvéti sonka felhasználható még akár lángostésztába keverve, pizzán feltétként vagy szendvicsekbe felvágottként.