Mint minden weboldal, az eshop24.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Menü

Könnyed fogások az ünnepek után

Véget értek az ünnepek, jöhetnek a könnyen emészthető, egyszerű fogások.

Az ünnepi habzsi-dőzsi után nem is annyira emberpróbáló kihívás az újévi fogadalmak diétás terveinek betartása. Emellett a hideg mínuszokban igazán jól esnek a forró levesek, melyek könnyedebben emészthetőek. A téli vitaminpótlás miatt pedig a főzelékek, saláták is felkerülnek az étlapra. Összegyűjtöttünk néhány igazán finom, könnyed ételt, melyek tökéletesek az újév kezdetén. 

Baconbe göngyölt csirkemáj almával

Hozzávalók (24 db)

  • 12 egész csirkemáj
  • 2 alma
  • 12 vékony szelet bacon
  • só, bors
  • morzsolt majoránna
  • 2 ág rozmaring
  • 2 kisebb fej fokhagyma gerezdekre szedve
  • 1 evőkanál libazsír

Mossuk és tisztítsuk meg a csirkemájakat, vágjuk ketté és ízlés szerint fűszerezzük őket. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk fel 12-12 cikkre. A májat és almát tekerjük egy fél csík baconbe és helyezzük zsírral kikent tepsibe. A fokhagymagerezdeket és rozmaring ágakat helyezzük el a sorok között. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük.

 

Sült csirkecomb pirított zöldségekkel

Hozzávalók (egy tepsire való)

  • 3 egész és 4 alsó comb
  • 1,5 dl száraz fehérbor

Páchoz:

  • 2 púpozott ek fajitas fűszerkeverék
  • 2 csapott tk só
  • 4 ek olívaolaj
  • Fél citrom leve

Zöldségköret:

  • Csiperke
  • Kápia paprika
  • Hagyma
  • Cukorborsó

Mossuk meg a combokat, helyezzük őket egy tálba és pácoljuk be őket. Hagyjuk állni kb. 1 órát, majd tegyük be 200 fokra előmelegített sütőbe. 30 perc után vegyük le 180 fokra, öntsük alá a száraz fehérbort és 30 percig süssük, végül 15 percig pirítsuk őket 200 fokon. A zöldségeket mossuk, hámozzuk és ízlés szerint szeleteljük fel, majd kevés olívaolajon, nagy lángon egy serpenyőben pirítsuk őket roppanósra. Kicsit megöntözhetjük a zöldségeket pirítás közben a hús szaftjával.

 

Waldorf saláta

Hozzávalók (4 adag)

  • 25 dkg zellergumó
  • 1 db citrom
  • 30 dkg alma
  • 10 dkg dióbél
  • 1 dl kefir
  • 1 dl tejföl
  • 1 fej saláta
  • szőlő
  • só, bors
  • mustár

Hámozzuk meg a zellert és az almát, majd kb. 5 cm hosszú, vékony csíkokra vágjuk fel őket és öntsük rájuk a citrom levét. A dióbélt vágjuk nagyobb darabokra és adjuk hozzá az almához és zellerhez. Készítsünk öntetet a kefir, tejföl, mustár, só és bors felhasználásával, majd keverjük hozzá a salátához. A keveréket tegyük rá a tépett salátalevelekre és díszítsük dióval, szőlővel. Tálalás előtt tegyük hűtőbe pár órára.

 

Brokkoli krémleves

Hozzávalók (3 adag)

  • 500 g brokkoli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 g vaj
  • 160 ml főzőtejszín (15-20%)
  • 1,2 l víz
  • só, bors
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • pirított kenyérkockák

Mossuk meg és vágjuk nagyobb darabokra a brokkolit. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg vajon és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Keverjük hozzá a brokkolit is, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, majd fűszerezzük ízlés szerint. Miután megpuhult, adjuk hozzá a tejszínt és turmixoljuk össze a hozzávalókat. Hagyjuk egyet rottyani és fűszerezzük, ha még szükséges.  Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

 

Minestrone leves

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya 
  • 30 dkg vöröshagyma 
  • 50 dkg kelkáposzta 
  • 20 dkg zöldborsó 
  • 20 dkg konzerv bab 
  • 2-3 szép sárgarépa 
  • 2 db kisebb cukkini 
  • 2 db paradicsom 
  • 1 db leveskocka
  • parmezán sajt reszelve 
  • csipet só
  • egy maréknyi petrezselyemzöld 
  • 2-3 evőkanál olívaolaj 
  • pár szál zeller

Mossuk meg és vágjuk fel a zöldségeket. A bab kivételével tegyük a zöldségeket egy lábosba, öntsük fel kevés vízzel (épphogy edény alján legyen) és pároljuk őket. Ha elfőtt a víz, akkor öntsük fel annyi vízzel, hogy épphogy ellepje a zöldségeket. Adjuk hozzá a babot, leveskockát, petrezselymet és sózzuk meg. Lassú tűzön kb. 1,5 óráig főzzük. Tálaláskor cseppentsünk bele kevés olívaolajat és szórjunk a tetejére parmezánt.

 

Tepsis édesburgonya

Hozzávalók (4 főnek)

  • 1 kg édesburgonya
  • só, bors, petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj

Mossuk, hámozzuk és vágjuk vékony szeletekre az édesburgonyát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és locsoljuk meg az egészet olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük. Sütés közben egyszer forgassuk meg a krumplikat. Ha kívül már ropogós, belül puha, akkor kivehető. Magában csemegézve vagy mártogatóshoz is kiváló.

Források:
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com
http://www.mindmegette.hu
cookpad.com
http://noihirek.hu
femina.hu

blog comments powered by Disqus