Mint minden weboldal, az eshop24.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Menü

Kapszulás, őrölt, instant vagy szemes kávé? Melyik a jobb?

Van, akinek a reggeli kóma ellenszere. Van, akinek a napindító. Van, akinek csak simán a napi rutin része. Van, aki ettől marad ébren napközben és van, aki csak az ízéért szereti. Vajon mi lehet ez? A kávé, természetesen.

 

A hazai lakosság több mint kétharmada fogyaszt kávét napi rendszerességgel és akárcsak a cigit, ezt is nehéz “letenni”. A koffeinfüggőség nem ismeretlen fogalom, aki egyszer rákap az “ízére”, annak szinte lehetetlen lemondania róla. A kávé jótékony és kártékony hatásainak kivesézése nem most fog következni. Mindenki döntse el szabadon, hogy mit fogyaszt és mit nem. Akik szeretnek kávézni és nem is terveznek lemondani erről, azok görgessenek nyugodtan tovább.

 

A legelterjedtebb kávéfajtákat vizsgáljuk meg kicsit tüzetesebben.

Amire az igazi kávéimádók esküsznek, a szemes változat.

Hosszan tartó aromája miatt szeretik jobban ezt a fajta kávét. Érdemes mindig annyi szemet ledarálni, amennyit aktuálisan el is fogyasztunk. Ügyelni kell arra, hogy ne hagyjuk hosszan levegőzni a kávészemeket, zárjuk vissza a csomagolást vagy tegyük jól zárható tartóba. Ha nincs olyan kávéfőzőnk, aminek daráló funkciója van, akkor érdemes beszerezni külön egy kávédarálót. Kedvezőbb anyagilag, mintha beruháznánk egy többfunkciós gépbe, mert azoknak egész húzós tud lenni az ára. Persze, aki nem szeretne konyhájában minden lépésnél gépekbe botlani, megfontolhatja egy komolyabb kávéfőző beszerzését.

 

Akik kevesebb aromával is beérik, az őrölt pörkölt hívei.

A kényelmesebb módja a kávé fogyasztásnak. Nem kell a darálóval bibelődni és szinte majdnem ugyanazt az ízvilágot kapjuk mint a szemes kávé esetén. De csak majdnem, mert az egyik hátulütője, hogy az aromavesztés gyorsabban történik, tehát az első és az utolsó elkészített kávé között lesz némi különbség. Másik hátránya, hogy az elkészítéssel (víz, őrlemény bekészítése) is elmegy egy kis idő. Akárcsak a szemes változatnál, az őrölt kávét is érdemes jól zárható tárolóba helyezni, hogy ne történjen meg olyan gyorsan az ízvesztés.

 

A kapszulás kávék a gyors megoldások és változatos ízek kedvelőinek.

Nagyon egyszerű a kapszulás kávéfőzők használata. Rengeteg ízvilágból és fajtából lehet választani. Ez egyrészt lehet jó, mert változatosan tudunk kávézni, másrészt ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes ízvilágot, sokat kell kísérletezgetni. A kávé gyorsan elkészül, csupán egy adagot főz le, tehát nincs pazarlásra lehetőség. A legnagyobb probléma vele, hogy egyáltalán nem környezetbarát az alumíniumból és műanyagból készített kapszula. Egy becslés szerint a megjelenése óta (1976) 2012-ig körülbelül 28 milliárd kapszulát használtunk el és ez évről évre növekszik. Emiatt elkezdtek kialakítani többször használatos, komposztálható és könnyen lebomló anyagú kapszulákat is.

 

Akik bárhol, bármikor, egyszerűen és gyorsan szeretnének kávéhoz jutni, az instantra voksolnak.

Nincs másra szükség, csak forróvízre, az instant porra és egy kis kavargatásra. Szintén változatos ízvilágú és fajtájú kávékból válogathatunk, nem beszélve arról, hogy nincs szükség külön kávéfőzőre, hogy elkészítsük a italt. A hiedelmekkel ellentétben nem károsabb ez a fajta kávé mint társai. Ugyanúgy kávészemekből készítik. A csomagoláson feltüntetett adalékanyagokat kell megnézni, mert ott lehetnek nem annyira bizalomgerjesztő hozzávalók, emiatt érdemes a minél tisztább, a plusz alkotóelemektől mentes fajtát választani.