Mint minden weboldal, az eshop24.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.
Menü

Csírák, az apró vitaminbombák

A könnyen emészthető, magas vitamintartalmú, tápanyagokban gazdag és számos pozitív élettani hatással rendelkező csírákat már az ősi Kínában is használták gyógyírként. Nagyon sokféle növény alkalmas csíráztatásra. A folyamathoz alig néhány feltételre van szükség, így könnyedén, bárki termeszthet csírákat otthon. Ám a csírák fogyasztásának lehetnek negatív hatásai is. Az alábbiakban a csíráztatásról, a hátulütőkről és néhány közkedvelt csírafajtáról olvashatunk.

Csíráztatás

Első lépésként fontos kiválasztani a megfelelő magokat. Érdemes beszerezni a kifejezetten csíráztatásra szánt magokat. Ezeket kb. 12 órára vagy egy éjszakára áztassuk be tiszta, langyos vízbe. Használhatunk csíráztató edényeket is, de egy befőttes üveg is megteszi (általában gézt szoktak a tetejére tenni, azon keresztül történik az átmosás). Reggel öntsük le a vizet, mossuk át a magokat és újra töltsük fel tiszta, langyos vízzel az edényt, úgy hogy a magokat ellepje. Ezt ismételjük meg minden reggel és este, azaz naponta kétszer. A megfelelő átmosás azért szükséges, hogy megelőzzük a nem kívánatos baktériumok és penészgombák elszaporodását. Körülbelül a hatodik napon már megtörténik a tömeges csírázás, ami után már hűtőbe lehet tenni és fogyasztani is lehet a csírákat. Innentől számítva a növekedés lelassul, a tápanyagtartalom is fokozatosan csökken és megközelítőleg még egy hétig lesznek fogyaszthatóak. Ügyeljünk arra, hogy a csíráztatás világos (ablakhoz közeli), melegebb (20-26 fok) részen történjen.

Mire ügyeljünk?

Amennyiben nem otthon, hanem boltban vesszük meg a csírát, akkor figyeljünk arra, hogy mindig friss, hűtött terméket válasszunk. Sajnos a csírák előállításának módja kedvező a nem kívánatos baktériumok elszaporodásának. Előfordulhat, hogy a csírák E. colival vagy szalmonellával szennyezettek. A lehetséges tünetek között hasmenés, hányás, gyomorpanasz és láz is szerepelhet. Szalmonella fertőzés esetén 12-36 órán belül, E.coli esetén 2-10 napon belül jelentkeznek a tünetek. Emiatt nem ajánlott időseknek, gyerekeknek, várandósoknak, szoptató anyáknak és gyenge immunrendszerűeknek a csírák fogyasztása.

Ennek ellenére számtalan ember fogyasztja a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírákat, melyek számos pozitív hatással vannak szervezetünkre. A különböző csírafajták más-és más élettani hatást fejtenek ki, így érdemes minél többféle csírát termeszteni és fogyasztani. A csírákat fogyaszthatjuk nyersen, szendvics feltétként, müzlibe, salátákba keverve, főételek díszítő elemeként is. Főzelékekhez és levesekhez is hozzá lehet adni, sőt levükkel akár turmixokat, gyümölcs-és zöldségleveket is ízesíthetünk.


A következő összeállítás a kedvelt csírafajtákat és azoknak az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait részletezi.

 

Fokhagymacsíra

Akárcsak a kifejlett növénynek, a csírának is jelentős pozitív hatása van szervezetünkre. A fokhagyma csíra erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő hatású. 

 

Póréhagymacsíra

A hagymacsírákra jellemző méregtelenítő és antibiotikus hatás ebben a fajtában is jelen van. Csökkenti a koleszterint, tisztítja a véráramot és erősíti az immunrendszert. Nem csak jótékony hatásai, de íze miatt is közkedvelt a póréhagyma csírája. 

 

Brokkolicsíra

Ezt a C-vitaminban gazdag csírát főként a daganatos megbetegedések megelőzése miatt fogyasztják. Emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő hatása is van.

 

Retekcsíra

Kellemes íze miatt az egyik legkedveltebb csírafajta. C, A, B1 és B6 vitaminban gazdag, ezenkívül a vas, foszfor, folsav és kálium tartalma is jelentős. Méregtelenítő és vízhajtó hatása miatt ajánlott a veseproblémákkal küszködőknek. Megfázás esetén pedig gátolja a nyáklerakódást és az orrdugulást, illetve tisztítja a légzőszerveket.

 

Lencsecsíra

Nemcsak alakja, de íze is hasonló a lencséhez. Kimagasló fehérje és rosttartalma. Ezenkívül B1 és B2 vitamin, illetve foszfor, kálium, vas, cink és magnézium tartalma is jelentős. Nagyon jó koleszterincsökkentő, illetve a vércukorszint-emelkedést is redukálja, így cukorbetegeknek is ajánlott táplálék.

 

Borsócsíra

Szintén a finom csírák közé sorolandó a borsócsíra. Rendkívül magas az E-vitamin és vas tartalma. Koleszterincsökkentő, inzulin-és vérnyomás szabályozó és szíverősítő hatása miatt igen közkedvelt.

 

Mungóbabcsíra

A zöld szójabab néven is emlegetett mungóbab csírája tartalmazza az esszenciális aminosavakat, magas C, E és B-vitamin, illetve vas, kálium, réz, cink és lecitin (az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez szükséges anyag) tartalma. Jótékony hatással van a keringésre és vérnyomásra, továbbá szabályozza a vércukor szintet is.

 

Napraforgó csíra

Számtalan hasznos anyagot tartalmaz, úgy mint A-, B-, C-, D-, E-vitamint, jódot, foszfort, kálciumot és fehérjét. Közkedvelt méregtelenítő, tisztító és vízhajtó hatása miatt. A magas rozstartalma jótékony hatással van a bélflóra egészséges működésére.

 

Búzacsíra

A búzacsíra igazi vitaminlöket. Kiváló baktériumölő, így megfázás és megbetegedések esetén is ajánlott. Gátolja a rákos sejteket, tisztítja a májat, segíti az emésztést, helyreállítja a vérnyomást és vércukor szintet, illetve erősíti az idegrendszert is.

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus