Mint minden weboldal, az eshop24.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz.

Az áruházban lévő termékek és azok akik azon dolgoznak, hogy megkaphasd őket mind a LumeeLamp® fertőtlenítő miatt érzik magukat biztonságban. 
Kattints ide, ha érdekel, hogy mit tud a LumeeLamp®

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A bejglin túl - desszertek Karácsonyra

A karácsonyi “eddmagadteleésévvégéregurulj” kihívás egyik legkellemesebb része az ínycsiklandozó sütemények hada. Nem véletlen, hogy január 1-től mindenki szigorú diétába kezd...Na de milyen desszertek ékesítik az ünnepi asztalt? Hát persze, hogy szinte mindenkinél ott figyel legalább egy bejgli vagy inkább három. Egy mákos, egy diós, no meg egy gesztenyés. Szerencsére drága nagymamánk mindig készült egy csokissal is. Azonban évről évre, az a sok-sok bejgli… Van, hogy már rá se bír nézni az ember. Persze ez nem azt jelenti, hogy más édesség nem jöhet számításba. Van is egy jó pár, amit szintén ünnepekkor dívik készíteni (hókifli, zserbó, linzer). Össze is gyűjtöttük néhány kedvencünket.

Fatörzs

 

Ez a krémes ünnepi desszert nem a világ legbonyolultabb süteménye. Igazság szerint piskótatekercs gazdagon töltve és szépen díszítve. Készíthető gesztenyés, csokis, diós vagy akár kávés töltelékkel is, a díszítéshez pedig legtöbbször csokidarabokat, csokiforgácsot, mogyoródarabkákat, pirított diót, marcipánfigurákat és erdei gyümölcsöket használnak. A csokoládés fatörzs hozzávalói és elkészítése.

Tészta: 6 evőkanál (160 g) liszt, 6 evőkanál (160 g) cukor, 1 vaníliás cukor, 6 tojás, csipet só és 1 tk szódabikarbóna
Krém: 45 dkg étcsokoládé, 10 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 4 dl habtejszín, 1 narancs (elhagyható)

A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük, azaz addig amíg ki nem fehéredik. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet és a szódabikarbónát is elkeverjük, majd a kemény habbal felvátva hozzáadagoljuk a tojássárgás elegyhez. Lassú, határozott mozdulatokkal keverjük össze ezeket. Sütőpapíron szépen elegyengetjük, négyszögletesre formáljuk és a  170°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, addig amíg aranybarna nem lesz. Picit hagyjuk hűlni, vegyük le róla a sütőpapírt, tegyük nedves konyharuhára és azzal együtt tekerjük fel, majd hagyjuk úgy teljesen kihűlni.

A krémet vízgőz felett készítjük el. Olvasszuk össze a csokit, a vajat és a cukrot, majd keverjük hozzá a tejszínt. Ha szeretnénk narancsos ízvilágot is belecsempészni sütinkbe, akkor a narancs reszelt héját és levét is adjuk hozzá. Hagyjuk kihűlni, majd a ⅔-át kenjük rá egyenletesen a kitekert piskótára, azt tekerjük ismét fel és a krém maradékával vonjuk be a külsejét. Díszíthetjük nagyobb csokilapkákkal, csokireszelékkel. Barázdákat húzhatunk a krémbe és gyümölcsökkel is megszórhatjuk.

 

Hólabda

Egy  igazán télies kinézetű finomság, ami tökéletesen illeszkedik desszertként az ünnepi menübe. Elkészítéséhez pedig nem kell profi főzőtudomány.

Piskóta: 20 dkg liszt, 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 6 ek tej, 2 ek keserű kakaópor,  ½ csomag sütőpor, 1 csipet só
Krém: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 dl tej, 2 ek liszt, fél üveg rumaroma + kókuszreszelék a szóráshoz
Csokimáz: 100 g étcsokoládé, 1 tk margarin

A lisztet, kakaóport, sót és sütőport összekeverjük. A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet és apránként hozzáadagoljuk a lisztes keveréket. A kemény habbá vert tojásfehérjét pedig óvatosan beleforgatjuk a tésztába. A masszát sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 25 percig. Ha átmegy a tűpróbán, akkor kész. Ha kihűlt, akkor pogácsaszaggató vagy pohár segítségével köröket vájunk ki belőle. Ezeket víszintesen vágunk ketté.

Krém: A tejet és lisztet folyamatos kevergetés mellett összefőzzük. A kihűlt krémhez adjuk a margarinnal elkevert porcukrot, majd a rumaromát is és alaposan összekeverjük őket.
A piskóta korongokat a krém segítségével összetapasztjuk, körben is megkenjük és kókuszreszelékbe forgatjuk. A tetejére pedig margarinnal összeolvasztott étcsokit csurgatunk.

 

Gesztenyés golyó

Ha már unjuk a gesztenyés bejglit és a kókuszgolyót, akkor ideje valami újjal kísérletezni. A kis golyókat sütés nélkül, gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni.

Hozzávalók: 250 g gesztenyemassza, 50 g sült gesztenye, 40 g darált keksz, 40 g porcukor, 2 tk rumaroma, 1 db narancs héja + porcukor a szóráshoz

A sült gesztenyét morzsoljuk össze és alaposan keverjük el a hozzávalókkal. A végére hagyjuk a kekszmorzsát, mert látszani fog, hogy mennyit vesz fel a massza. Ha úgy érezzük, hogy már formázható állagú, akkor készítsünk apró golyócskákat. Kb. 10-15 db lesz belőle. Ezeket meg lehet hempergetni porcukorban vagy a kevésbé édesszájúaknak ajánlott inkább a holland kakaóporos szórás.

 

Mézes krémes lekvárral

Ha valaki nem szeretne a tésztagyúrással, kelesztéssel, nyújtással bíbelődni, akkor megvásárolhatóak kész mézes lapok a boltokban. Ha van kellő elszántság, idő és energia, akkor pedig így készíthető el a mézes piskóta.

Piskóta: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 2 ek méz, 1 tk fahéj, 1 tk mézes fűszerkeverék, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, olaj
Krém: 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 dl tej, 5 ek liszt, 1 narancs héja, 1 vaníliás cukor, baracklekvár
Tetejére: 10 dkg étcsokolád, 1 tk margarin

A liszttel összekeverjük a többi száraz alapanyaggal, majd hozzáadjuk a megmelegített mézet és a felolvasztott margarint. Ezeket alaposan egybegyúrjuk, és négy részre osztjuk. Ezután jöhet a nyújtás, majd a sütés előmelegített, 170°C-os sütőben kb. 5-7 perc alatt. Villával szurkáljuk át őket a sütés előtt. A sütéshez használt tepsiket vajazukk és lisztezzük ki mielőtt beletennék a tésztákat.

A lisztet a tejjel, a vaníliás cukorral és a narancs héjával főzzük össze. A margarint és a porcukrot keverjük ki és adjuk a főzött krémhez. Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. A kész krémet a kihűlt mézes lapokra kenjük. Az első lapra kenjük a krém felét, majd rá a második lapot, arra jöhet a lekvár, majd az újabb lapra a krém másik fele. A tetejére pedig a gőz felett megolvasztott, margarinnal elkevert étcsoki kerül.

 

Kókusztekercs

Végtelenül egyszerű és végtelenül finom. Sütés nélkül, egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszert és túl sok hozzávaló sem kell.

Alap: 50 dkg darált keksz, 2,5 dkg keserű kakaópor, 1 rumaroma, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 3,5 dl tej
Krém: 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 7 dkg kókuszreszelék + reszelék a külsejére is

A tekercs alapjának hozzávalóit egybe öntjük és összegyúrjuk. A krém hozzávalóit is alaposan összedolgozzuk. A kekszes masszát ketté vesszük és kinyújtjuk folpackra. Rákenjük a krém felét és a folpack segítségével feltekerjük, a külsejét pedig megszórjuk kókuszreszelékkel. Ugyanezt megismételjük a másik masszával is. Hűtés után szeletelhető is.